Korfbal is … een mooie sport, een eeuw oud in België...

 

De enige gemengde ploegsport...

Samen uit, samen thuis...

Topsport...

Spectaculair, veelzijdig...

Samenwerking...

Schijnbewegingen, fysieke conditie

Balvaardigheid...

Snelheid...

Een opvoedende sport...

Een recreatieve sport...

Binnen en buiten...

Clubleven, gezelligheid...

... Tof

 

Dus waarom korfbal spelen?


 • Korfbal is een van de meest allround sporten, zowel op fysiek als mentaal vlak. Op fysiek vlak, omdat arm-, been- en rugspieren ontwikkeld worden. Op mentaal vlak, omdat concentratie, zelfvertrouwen en stressbestendigheid aangescherpt worden.
 • Korfbal is een ploegsport, zodat de kinderen van jongs af aan leren om te gaan met leeftijdsgenootjes op een leuke, sociale manier.
 • Korfbal is een gemengde sport. Kinderen leren op jonge leeftijd omgaan met het andere geslacht en kunnen zo op een zeer evenwichtige manier opgroeien.
 • Korfbal is een familiesport: ook de mama’s en papa’s kunnen actief lid worden in allerlei recreatieve reeksen.
 • Korfbal is een sociale sport: om de sociale banden te smeden binnen en tussen de verschillende leeftijdscategorieën worden er regelmatig leuke nevenactiviteiten georganiseerd.  Zo zie je maar, er is voor ieder wat wils!
 • Een korfbalveld bestaat uit twee vakken. In elk vak staan 2 spelers en 2 speelsters van elke ploeg. Doelpunten worden gescoord door de bal in de korf van de tegenstander te werpen. Bij korfbal ligt de nadruk op goed een teamverband en niet op individuele topprestaties.
 • Ons seizoen bestaat uit een VELD competitie in 2 delen en een ZAAL competitie. De VELD trainingen starten in de loop van de maand augustus en stoppen eind oktober. Van november tot half maart spelen we in ZAAL en van maart tot einde mei, opnieuw op het VELD.
 • Elke Belgische korfbalclub is aangesloten bij de Belgische Korfbalbond (KBKB). Er zijn meer dan 7000 leden aangesloten. Website https://www.korfbal.be
 • Onze Sportverzekering loopt via ARENA en daardoor is elk lid dus ook verzekerd tijdens sport- en andere activiteiten van de club.

 

Waarom korfbalspelen bij Scaldis?

 

Scaldis S.C. Vzw is ontstaan op 1 april 1920, uit de Omnisportvereniging Scaldis. Zij was de eerste korfbalclub in ons land. Ondertussen bestaat onze club al meer dan 100 jaar !!!, en ze bruist als nooit tevoren. Onze kleuren zijn Oranje-Blauw. Wij staan beter bekend als de “Leeuwen” of de “Royals”. Dit hebben we te danken aan onze status van oudste club van België. Met meer dan 170 leden en vele enthousiaste aanhangers, behoren wij tot de top van het korfbalgebeuren in België. Onze fanions spelen in de Promoleague, zowel op het veld als in de zaal, maar het doel blijft nog steeds om terug te stijgen naar de Topleague! Door middel van een doorgedreven jeugdwerking proberen wij ons te verzekeren van talent uit eigen rangen.  Dit is essentieel voor het voortbestaan van onze vereniging, zowel op sportief als extra sportief vlak.  Ook naast het veld worden tijdens het seizoen vele activiteiten georganiseerd, die vele mensen naar onze thuislocatie op het Wilrijkse Plein brengen.

 

Palmares:

10x Veldkampioen:  ‘22, ‘23, ‘24, ‘25, ‘26, ‘27, ‘30, ‘65, ’91 ,‘09  

5x Zaalkampioen:  ‘68, ‘69, ‘70, ‘10 , ‘14 

2x Winnaar beker van België:  ‘12, ‘13

 

Huidige Locatie:

Wilrijkse Plein, Vogelzanglaan 6 , 2020 Antwerpen

Foto Kantine

Vanaf Juli 2018 vertoeft onze club in een van de modernste sportcomplexen van de regio. Dit complex is een blikvanger in de Antwerpse sportwereld. Niet alleen Scaldis, maar ook vele andere clubs vertoeven in en rondom dit complex. Wij spelen daar op kunstgras en tijdens de wintermaanden in de sporthal van het complex. In het moderne gebouw beschikken wij over een mooie cafetaria met een leuk zonneterras, waar ook niet-korfballers meer dan welkom zijn. Onze naaste buren zijn Korfbalclub Verde, Rugbyclub ARC en Hockeyclub Olympia. 

Vanaf de leeftijd van 3 jaar kan je bij ons terecht bij de U5-ers, maar jeugd van alle leeftijden zijn welkom! Ook sportieve ouders/leden zijn welkom om in een “Gewestelijke reeks” te spelen. Onze kern is een selectie van onze beste spelers, zij worden ook wel “fanions” genoemd en wij werken er hard aan dat onze eigen jeugd uiteindelijk in die kern terecht komt.

 

Praktische informatie

 

Contactgegevens: 

 

Lidgeld en kledijwaarborg:

Bij Scaldis betaal je lidgeld per seizoen. Jeugdleden die nog nooit gekorfbald hebben krijgen 1 maand GRATIS een PROMO lidmaatschap. Gedurende die maand ben je verzekerd, maar kan je eens rustig uittesten of korfballen je sport kan worden. 

Om een gans jaar (= 10 maanden) te korfballen betaal je bij Scaldis volgende lidgelden:

 • U5/U7: € 60,00
 • Jeugdleden: U9 tem U17: € 150,00
 • Jeugdleden U19: € 160.00
 • Kernspelers: € 205,00
 • Gewestelijke spelers: € 140,00
 • Adherent/Recreant/Steunende leden € 70,00

Wij geven ook Familiekortingen: 10%, 15% en 20% voor respectievelijk 3 - 4 of meer dan 4 gezinsleden op hetzelfde adres.

Nieuwe leden, betalen lidgeld in twaalfden voor het lopende kalenderjaar.

Leden die een afbetalingsplan wensen kunnen die steeds aanvragen bij het secretariaat (Ann Van regemortel) of onze penningmeester (Pit Swinnen)

U betaalt ook éénmalig een kledijwaarborg van € 50,00 per spelend lid. Bij de jeugd krijgt u daarvoor 2 speeltruitjes (1 in het oranje en 1 in het blauw) en een blauwe short of rokje. Het traingingspak voor de jeugd dient wel nog apart aangekocht te worden. U kan dit gewoon bij onze kledijleverancier SCHAESSENS SPORT bestellen: https://www.schaessenssport.be/nl/webshop/index.htm#!/R-Scaldis-Sporting-Club/c/61634062

 

Twizzit: 

Ons communicatiekanaal binnen de club is Twizzit. Alle leden krijgen een persoonlijk account op dit platform. Bij aansluiting krijgt u een link om in te loggen. Wij maken ook een account aan voor minstens 1 van de ouders als “Sympathisant”. Via dit kanaal ontvangt u de nodige info over onze club. U kan zelf communiceren via dit kanaal met andere leden, trainers en bestuursleden. Ook het lidgeldfactuur verschijnt hier in uw account. Elke ouder en lid wordt verondersteld af en toe zijn of haar steentje bij te dragen en zal dus een paar keer per seizoen gevraagd worden om mee de toog te doen of aan de inkom in de zaal te zitten. Dit schema wordt tijdig ingevoerd in de agenda van Twizzit en verspreid via onze Scaldisbode, die 2x per maand verschijnt. Onderling wisselen is natuurlijk altijd mogelijk, maar wij zijn een club van “vrijwilligers” en als iedereen wat meewerkt is het aangenaam voor iedereen. In dezelfde agenda verschijnt de info over de trainingen, maar ook onze nevenactiviteiten kan u hier terugvinden.

Club-Api:

Als club hopen wij dat wij hier nooit mee geconfronteerd worden, maar je mag nooit aan struisvogel politiek doen en daarom vinden wij het ook raadzaam om een CLUB-API (= Aanspreekpersoon Integriteit) aan te stellen.

Incidenten van (seksueel) grensoverschrijdend gedrag kunnen de werking van een sportclub op zijn kop zetten. Een laagdrempelig aanspreekpunt, goede eerste opvang en vlotte doorverwijzing zijn cruciaal om incidenten op een gestructureerde manier aan te pakken met respect voor de melder en alle betrokkenen.

Het is belangrijk dat in sportclub een cultuur bestaat van openheid waar iedereen het gevoel heeft incidenten te kunnen melden. Het installeren van een Club API maakt het voor iedereen duidelijk waar hij of zij met een melding terecht kan, en verzekert een duidelijke en kordate opvolging van incidenten.

Sabrina

Daarom delen wij u mee dat vanaf heden Sabrina de Pauw, onze Club Api wordt. Zij is integratieve psychotherapeut (i.o.). Heeft haar eigen praktijk bij www.innermove.be en werkt in een groepspraktijk www.coachingcompany.be. Zij zal indien nodig problemen met de nodige discretie behandelen en daar dan, in samenspraak met het bestuur de nodige actie voor ondernemen.

U kan Sabrina, mama van Josse en Folke, persoonlijk aanspreken, haar contacteren via haar gsm 0479/261415 of ook een Chat bericht sturen naar haar Twizzit account.

Programmatie wedstrijden:

Via KBKB krijgen wij als club onze programmatie door. De wedstrijden verschijnen automatisch in de agenda van Twizzit, maar wij hebben voor u een link gemaakt naar onze website en dus kan u ook de programmatie terugvinden via de tab WEDSTRIJDSCHEMA. U kan ook ALLE korfbalwedstrijden terugvinden op de website van de KBKB. Wij publiceren de wedstrijden ook in onze Scaldisbode, maar voor een up to date situatie kan u best één van bovenstaande kanalen raadplegen.

 

Trainingen en thuiswedstrijden: (onder voorbehoud van wijzigingen)

 Veld: Kunstgrasveld Wilrijkse Plein

 • Jeugd U11 tem U19, traint op woensdag en vrijdag van 18u30 tot 20u.
 • Jeugd U5 tem U9, traint op zaterdag van 12u tem 14u
 • Kern traint op woensdag en vrijdag van 20u tot 22u.

Onze thuisspeeldag is zondag, de jeugd speelt competitie thuis om 9u45 of om 11u, alsook onze gewestelijke ploegen. De kern speelt om 12u40 (C),14u (B) en 15u30 (A). U7 tem U9 spelen op zaterdag van 12u tem 14u, dit onder de vorm van speelgelegenheid in plaats van competitie.

 Zaal: Sporthal Wilrijkse Plein (WP)

Onze thuisspeeldag is tijdens de zaalperiode op Zaterdag en de wedstrijden nemen een ganse dag (jeugd) en avond (kern) in beslag. Onze U9-U11 spelen af en toe ook een wedstrijd op zaterdag VM, maar dit is louter speelgelegenheid en nog geen competitie. Zij spelen oefenwedstrijdjes binnen een bepaalde Cluster. 

Omdat wij meer zaaluren nodig hebben dan dat er in de Sporthal van het Wilrijkse plein beschikbaar zijn, wijken wij voor trainingen ook uit naar andere zalen.

U5/U7:

Uur en dag volgen later nog.

U9:

Dinsdag 17u30 tot 18u30, Sporthal Maccabi, Maccabilaan 32, 2660 Hoboken

U11:

Dinsdag 17u30 tot 18u30, Sporthal Maccabi, Maccabilaan 32, 2660 Hoboken

Woensdag 17u30 tot 18u30, Sporthal Pulhof, ingang via Floraliënlaan, nr. 400 B Berchem (woon- zorgcentrum Ruytenburg).

U13:

Dinsdag 18u30 tot 19u30, Sporthal Maccabi, Maccabilaan 32, 2660 Hoboken

Vrijdag 18u30 tot 20u, Sporthal KDG Campus Zuid, Brusselstraat 45, 2018 Antwerpen

U15:

Dinsdag 18u30 tot 20u, Sporthal WP, Vogelzanglaan 6, 2020 Antwerpen

Vrijdag 17u30 tot 19u, Sporthal Pulhof, ingang via Floraliënlaan, nr. 400 B Berchem (woon- zorgcentrum Ruytenburg).

U19:

Dinsdag 20u tot 22u, Sporthal WP, Vogelzanglaan 6, 2020 Antwerpen

Vrijdag 20u tot 22u, Sporthal WP, Vogelzanglaan 6, 2020 Antwerpen

Kern:

Maandag 20u30 tot 22u30, Sporthal WP, Vogelzanglaan 6, 2020 Antwerpen

Woensdag 20u tot 22u, Sporthal Maccabi, Maccabilaan 32, 2660 Hoboken

 

Iedereen welkom als SCALDIAAN…en ...hoe jonger hoe liever !!!